Het Koninkrijk Nederland is een klein, maar dichtbevolkt land in West-Europa, met drie overzeese gebieden in de Cariben. Het Europese deel van Nederland grenst aan Duitsland in het oosten, aan België in het zuiden en aan de Noordzee in het noordwesten. De grootste en meest belangrijke Nederlandse steden zijn Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

AmsterAmsterdam_capitaldam is de hoofdstad van Nederland, terwijl Den Haag de thuisbasis is van de belangrijkste Nederlandse overheidsinstellingen. Rotterdam is de grootste haven van Europa – zo groot als de volgende drie havens in de rangschikking samen.

Nederland betekent letterlijk “lage landen”. Deze naam dankt het land aan haar lage en vlakke geografische ligging, waarbij slechts de helft van het land meer dan een meter boven de zeespiegel uitstijgt. Sinds de 16e eeuw doet Nederland door het optrekken van dijken en polders aan landwinning.

Met een bevolkingsdichtheid van 400 mensen per vierkante kilometer is Nederland een van de meest dichtbevolkte landen ter wereld. Ondanks deze hoge bevolkingsgraad is Nederland, na de Verenigde Staten, het tweede grootste exportland van voedsel en agrarische producten ter wereld. Dit heeft het te danken aan het relatief milde klimaat en de vruchtbare bodem.

Sinds 1848 wordt Nederland bestuurd als een parlementaire democratie en een grondwettelijke monarchie. Hoewel het Nederlandse Koningshuis slechts een symbolische functie heeft zijn de Nederlanders zeer fier op hun “Prinsen en Prinsessen van Oranje”. Sinds 2013 is Willem-Alexander de Koning van Nederland.

Met een lange geschiedenis van sociale tolerantie en progressieve wetgeving wordt Nederland in de rest van de wereld als een liberaal land beschouwd. Het is dan ook geen wonder dat Nederland voor vele andere landen een voorbeeld- en modelstaat is.

Met schilders als Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh en Piet Mondriaan kan Nederland bogen op een rijk cultureel erfgoed. Kunstliefhebbers uit de hele wereld komen speciaal naar Nederland om de meesterwerken van deze grootheden van de Nederlandse schilderkunst te bewonderen.