De herenhuizen van Den Haag

Amsterdam mag dan wel de officiële hoofdstad van Nederland zijn, maar het is in Den Haag waar de belangrijkste overheidsinstellingen gevestigd zijn. Daarnaast is Den Haag de zetel van diverse internationale rechtbanken, waarvoor de stad het meest bekend is. Kosmopolitisch en cultureel gezien is Den Haag de derde grootste stad van Nederland met net geen 500.000 inwoners. De populaire badplaats Scheveningen behoort eveneens tot Den Haag.

Geschiedenis

Den Haag nodigt met zijn ambassades, riante herenhuizen, groene boulevards en parken uit tot uitgebreid slenteren en kuieren. Officieel gekend als ’s-Gravenhage is het de zetel van de Nederlandse overheid en thuisbasis van de Nederlandse Koninklijke Familie. Voor 1806 was Den Haag zelfs de hoofdstad van Nederland maar op dat ogenblik installeerde Napoleon Bonaparte zijn regering in Amsterdam. Acht jaar later – toen de Fransen verjaagd werden – keerden de instellingen terug naar Den Haag, maar Amsterdam zou de hoofdstad blijven.

Internationaal Gerechtshof

In de 20e eeuw werd Den Haag de thuishaven van verschillende internationale instellingen, waaronder het Internationaal Gerechtshof. Omdat er daardoor ook vele buitenlandse ambassades gevestigd zijn, kent Den Haag een grote buitenlandse gemeenschap.

Het Mauritshuis

Als jeThe Mauritshuis een idee wil krijgen van een herenhuis in Den Haag moet je zeker het Mauritshuis bezoeken. Je krijgt er tegelijk een uitgebreide inleiding in de Nederlandse en Vlaamse kunst. Het museum is gelegen in een oud paleis waar je langs meesterwerken van Vermeer en Rembrandt geleid wordt.

Madurodam

Onderweg naar Scheveningen krijg je in Madurodam de kans om je helemaal te laten onderdompelen in de Nederlandse cultuur, want je vindt er alle belangrijkste gebouwen van Nederland, zij het dan wel 25 keer kleiner. Deze mini-stad werd in 1952 aanvankelijk als oorlogsmonument en trekt vandaag bezoekers vanuit de hele wereld.

Scheveningen

Scheveningen maakt deel uit van Den Haag met een prachtig zandstrand, vele cafeetjes en restaurants en een aquarium. Het betreft een van de meest populaire badplaatsen van Nederland, waar het hele jaar door wel iets te beleven valt.