De Nederlandse cultuur kennen

Om de Nederlandse cultuur te leren kennen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de Nederlandse sociale gewoontes en tradities. Nederlanders zijn pragmatisch. Tegen een Nederlander kan je zeggen wat je denkt zonder dat hij of zij je scheef zal bekijken. Verder zijn er nog een aantal andere zaken die uniek voor Nederland zijn.

Drie kussen

Three kissesHoe begroet je Nederlanders? Het gaat allemaal over lichaamstaal. Nieuwelingen worden begroet met een handdruk. Mensen die elkaar al langer kennen, begroeten elkaar met drie kussen op de wang. Bij het afscheid is “doei” de meest gebruikte omgangsvorm.

Stiptheid

Anders dan in andere culturen wel eens het geval is, zijn de Nederlanders zeer gehecht aan stiptheid. In Nederland leven de mensen volgens een agenda. Zeer zelden zal je een Nederlander tegenkomen die te laat is op een afspraak. Denk daaraan als je met Nederlanders afspreekt!

Op je fiets!

Fietsen maken onlosmakelijk deel uit van de Nederlandse cultuur. Zonder fiets is je verblijf in Nederland gewoon niet “af”. Een typisch Nederlandse fiets is goed uitgerust, met een zadeltas voor de boodschappen, een bel om het verkeer te waarschuwen en twee stevige sloten om je fiets tegen diefstal te beveiligen.

Nederlandse bescheidenheid

Hoewel Nederland een zeer welvarend land is, houden de Nederlanders er niet zo van wanneer iemand al te zeer met zijn rijkdom te koop loopt. Bescheidenheid siert en dat is iets wat de Nederlanders hoog in het vaandel dragen.

Rechttoe rechtaan

Als je in Nederland iets te zeggen hebt, doe dat dan en draai niet rond de pot! Dit biedt het voordeel dat je een Nederlander kan vragen wat je maar wil en wees er maar zeker van dat je altijd een antwoord zult krijgen. Tel daar nog bij dat de Nederlanders vrijwel allemaal Engels praten. Een buitenlandse toerist zal in Nederland dus niet gauw de weg kwijt raken.