De Nederlandse dans- en muziekscene

Hoewel Nederland een smeltkroes is van zowat alle mogelijk muziekstijlen en dansculturen, concentreren we ons hier op de “typisch” Nederlandse muziek- en dansscène. Dat brengt ons onvermijdelijk bij fenomenen als Nederpop, het Levenslied en house!

Nederpop

De Nederpop kan oGolden Earringmschreven worden als hedendaagse Nederlandstalige muziek die vooral beïnvloed werd door Engelse en Amerikaanse bands uit de jaren ’50. Groepen als Golden Earring en Shocking Blue verwierven ook bekendheid buiten Nederland. Peter Koelewijn wordt bijvoorbeeld als een van de grondleggers van de Nederlandse Nederpop beschouwd.

Het Levenslied

Dit is meer traditionele Nederlandse muziek. De nummers worden gekenmerkt door teksten die over het leven gaan op een eenvoudige, maar nog moeilijk uit je hoofd te krijgen melodie. Vaak worden deze nummers begeleid met traditionele instrumenten zoals de accordeon. De bekendste artiesten in dit genre zijn ongetwijfeld Koos Alberts, André Hazes en Willeke Alberti. Omdat deze zangers en zangeressen voornamelijk in het Nederlands zingen, blijft hun bekendheid beperkt tot Nederland en Vlaanderen.

House, techno en nog zoveel meer

Nederland staat bekend als het land waar men het muziekgenre “house” heeft uitgevonden en dat blijkt terecht te zijn. Van heinde en verre komen feestgangers naar Nederland afgereisd om er op de meest funky beats uit de bol te gaan. De verschillende subgenres zijn nog nauwelijks bij te houden en ook daarin speelt Nederland een belangrijke rol. Stijlen als techno, hardstyle, gabber en trance vinden allen hun oorsprong in Nederland.

Nederlandse festivals

Het Nederlandse festivalseizoen loopt van april tot oktober. Het bekendste Nederlandse festival is ongetwijfeld Pinkpop dat jaarlijks tijdens het Pinksterweekend in Landgraaf wordt georganiseerd. Het podium wordt er telkens bevolkt door ’s werelds meest beroemde en meest gevraagde rockbands. Andere bekende Nederlandse festivals zijn Awakenings, Lowlands en Solar Weekend. Deze laatste evenementen zijn voornamelijk technofestivals waar de bezoekers meerdere dagen van de beste dj’s uit de hele wereld kunnen genieten.