De prachtige stad Haarlem

Haarlem is een charmante, middeleeuwse stad in Noord-Holland waar voor toeristen heel wat te zien en te beleven is. Deze levendige stad biedt cultuur, een gezellige atmosfeer, voortreffelijke mogelijkheden om te shoppen en uitstekende restaurants om van de Nederlandse keuken te genieten.

Hoofdstad van Noord-Holland

Als hoofdstad van de provincie Noord-Holland is Haarlem op slechts 15 minuutjes van Amsterdam en de Internationale Luchthaven van Schiphol gelegen. Dat maakt van deze schilderachtige stad de perfecte locatie voor een daguitstap. Het ontstaan van Haarlem gaat terug tot in het gotische tijdperk en dat zie je in de architectuur en de geplaveide straten.

Bloemhoofdstad van Nederland

Flower Capital of NetherlandsWie aan Nederland denkt, ziet meteen bloemen voor zich en Haarlem staat geboekstaafd als de bloemenhoofdstad van Nederland. We bevinden ons hier in het hartje van de bloemenexport van Nederland.

Talrijke musea

Het Teylers museum is met zijn unieke collectie van kunst en kunstwerken het oudste museum van Nederland. Zeer bezienswaardig is eveneens het fantastische Frans Hals Museum, waar je de belangrijkste werken van de gelijknamige kunstenaar en andere Haarlemse kunstenaars kunt bewonderen.

De Grote Sint-Bavo kerk

In het centrum van Haarlem op de grote markt springt meteen de Grote Sint-Bavo kerk in het oog. Ook van binnen is deze kerk een streling voor het oog. De echte ster van deze gotische kerk is het beroemde Müller Orgel dat als een van de belangrijkste exemplaren in zijn soort wordt beschouwd. Het orgel bestaat uit niet minder dan 5.000 pijpen waarvan de langste 10 meter is.

Het oude Stadhuis

Recht tegenover de Grote Sint-Bavo kerk vinden we het oude Stadhuis waarvan de oudste delen dateren van het jaartal 1250. De toren is het embleem en uithangbord van de stad Haarlem en werd in 1913 gerenoveerd volgens de originele plannen. Het interieur is met talrijke schilderwerken, relikwieën en historische documenten zeker een bezoekje waard.