De traditionele Nederlandse keuken

Frankrijk en België worden al zeer lange tijd geroemd voor hun excellente keuken, maar ook Nederland mag zich tot dit exclusieve clubje rekenen. Met een steeds maar toenemend aantal top chefs heeft Nederland in totaal meer dan 100 Michelinsterren verzameld, waarmee Nederland tot de top van Europa behoort. Dat heeft Nederland voornamelijk te danken aan haar verse streekproducten. Het maakt niet uit waar je in Nederland bent, je zult voor elk budget overal wel voortreffelijke en betaalbare restaurants vinden. Nederland is meer dan ooit ook een culinaire topbestemming geworden.

Rechttoe rechtaan

Net zoals de Nederlanders zelf is ook hun keuken rechttoe rechtaan. Er wordt vooral overvloedig gebruik gemaakt van verse groenten en weinig vlees. Voor het ontbijt wordt er vaak gekozen voor brood met verschillende soorten beleg, waarbij bijvoorbeeld hagelslag zeer populair bij de kleinsten is. Voor het middagmaal wordt er uitgebreid gekookt en zijn het vooral aardappelen en groenten die de dienst uitmaken.

Hollandse kazen

De Hollandse kazen Dutch cheesegenieten wereldwijde naam en faam. Maaslander, Maasdam, Gouda, Edam en Beemster zijn slechts enkele van de namen die je wel bekend in de oren zullen klinken. Wereldwijd gezien kan alleen Frankrijk zich meten met de kwaliteit van de Hollandse kazen.

Exotische invloeden

Dankzij haar rijk koloniaal verleden vinden we in de Nederlandse keuken vele exotische invloeden uit Indonesië en Midden-Amerika. Een van de beste voorbeelden daarvan zijn de kipsaté’s met rijst en pindasaus.

Friet met frikandel

Hoewel België de friet heeft uitgevonden, behoort friet met frikandel tot de populairste snacks van Nederland. Wie in Nederland op bezoek is, moet deze lekkernij zeker geprobeerd hebben. De Nederlanders eten friet met mayonaise en pindasaus.

Koffietijd

Een bakje koffie? Dit moet zowat de meest gehoorde vraag in Nederland zijn als je bij iemand op bezoek bent. Nederlanders houden van koffie, niet alleen om de koffie zelf, maar vooral omwille van het gezelschap en om gezellig te kunnen bijkletsen.