Natuur in Nederland: de Veluwe

Veel pagina’s op deze site gaan over de interessante steden in Nederland, zoals Amsterdam en Delft. De meeste toeristen zullen deze steden ook zeker moeten bezoeken, maar het groepje natuurliefhebbers onder hen zal de pracht en praal van het Nederlandse landschap zeker niet willen missen. Elders op deze site zijn de fascinerende Wadden en het heuvellandschap van Limburg al besproken, maar hier gaan we dieper in op een natuurgebied in het midden van Nederland: de Veluwe, onlangs verkozen tot een van de mooiste gebieden van Nederland.

Flora en Fauna

The VeluweDe Veluwe is een groot gebied van ongeveer duizend vierkante kilometer vol met kleine heuvels, veel dieren, bossen, velden vol met heide en langzaam stromende beekjes: perfect om jezelf voor een dagje onder te laten dompelen in de natuur. De heuvels zijn stuwwallen, ontstaan als gevolg van een ijstijd. Wat betreft de fauna kunnen vooral vogelliefhebbers hun ogen uitkijken. Ook dieren zoals edelherten en vossen zijn te zien in het park. Door de zanderige bodem komen er ook veel reptielen en amfibieën voor in het park, dieren die elders in Nederland lastig te vinden zijn.

Al deze dieren leven of in de prachtige bossen van het park, vol met sparren, berken en eiken, of in de uitgestrekte velden, waar allerlei planten en bloemen volop groeien. In de herfst zijn er ook allerlei soorten paddenstoelen te zien.

Fietsen

Er rijden geen auto’s door de Veluwe. Omdat het park te groot en te divers is om doorheen te lopen, is fietsen de beste optie voor wie een dagje het park wil bewonderen. Geen fiets? geen probleem! Stichting Het Nationale Park de Hoge Veluwe biedt fietsen aan op verschillende plekken in het park. Er zijn bijna tweeduizend van deze ‘Witte Fietsen’, en het gebruik ervan is gratis! Deze fietsen hoeven niet gereserveerd te worden: je kan gelijk opstappen.

Museum

Op de Veluwe staat ook het Kröller-Müller Museum, waar veel werken van Vincent van Gogh tentoongesteld worden. Ook stukken van onder andere Monet, Picasso en Mondriaan zijn te bezichtigen. Het museum wordt omgeven door een grote beeldentuin met onder andere werken van Rodin en Moore.